وزارت علوم آیین نامه اجرایی مقابله با تخلف های علمی را تدوین می‌کند

ساخت وبلاگ

معاون حقوقی وزیر علوم از تدوین آیین نامه اجرایی مقابله با تخلف های علمی در این وزارت‌خانه خبر داد. در این قانون که مرداد ماه امسال در مجلس به تصویب رسید برای تخلف های علمی مجازات‌هایی تعیین شده است.

وزارت علوم آیین نامه اجرایی مقابله با تخلف های علمی را تدوین می‌کند

محمد روشن، معاون حقوقی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در گفت‌وگوی ویژه خبری شبکه چهار صدا و سیما گفت، این وزارت‌خانه پس از ابلاغ قانون مقابله و پیشگیری از تخلف در آثار علمی بلافاصله کمیته‌هایی را برای تدوین آئین‌نامه اجرایی این قانون تشکیل داده است.

خبرگزاری ایسنا روز چهارشنبه ۶ دی به نقل از روشن گزارش داد که این کمیته‌ها با همکاری دانشگاه‌ها، معاونان وزارت علوم و موسسات ذیربط تشکیل شدند و آئین‌نامه اجرایی قانون یاد شده شنبه گذشته در شورای معاونان طرح و اصلاحاتی روی آن انجام شد.

بنابر این گزارش معاون حقوقی وزارت علوم گفت: «این آیین نامه اجرایی مقابله با تخلف های علمی در حال حاضر آماده ارسال برای وزارت‌خانه‌های بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و وزارت دادگستری است تا آنها نظرات خود را بر روی این آئین‌نامه ارائه دهند تا بتوان آن را به هیئت وزیران ارائه داد.»

قانون مصوب مجلس در مورد نحوه پیشگیری و مقابله با تخلف‌های علمی ششم شهریور در روزنامه رسمی کشور منتشر شد و مسئولان وزارت علوم از آن زمان سه ماه فرصت داشته‌اند که آئین‌نامه اجرایی آن را تدوین کنند. این فرصت امروز به پایان رسیده و به نظر می‌رسد تا تصویب نهایی آن در هیئت دولت مدتی طول خواهد کشید.

محمد روشن با بیان این که در قانون مصوب مجلس برای مرتکبان تخلف‌های علمی مجازات‌هایی در نظر گرفته شده افزود: «بسته به اینکه شخص متخلف حقیقی یا حقوقی باشد و یا در مواردی اقدام به تشکیل موسسه و یا پایگاه الکترونیکی برای تولید پایان‌نامه و یا مقالات کند و یا مشارکت در تبلیغات این موسسات شود، مجازات‌ها شدیدتر خواهد بود.»

مقررات اجرا نشده

از سال‌های ۶۴ و ۷۴ نیز آئین‌نامه‌های انضباطی دیگری در دانشگاه‌ها و موسسه‌های آموزش عالی وجود داشته که بر مبنای آنها قرار بوده با کسانی که مرتکب تخلف علمی می‌شوند برخورد شود.

به گزارش ایسنا معاون حقوقی وزارت علوم گفته است: «بر اساس آیین‌نامه انضباطی، دانشجویان خاطی اخراج آموزشی می‌شوند و حتی تا ۵ سال از شرکت در آزمون‌های ورودی به دانشگاه‌ها محروم خواهند شد.» او می‌گوید مطابق این آئین‌نامه اگر بر اساس مقالات و پایان‌نامه‌های تقلبی مدرکی و یا امتیازی به فردی داده شود، قابل لغو و ابطال است.

با وجود این آئین‌نامه‌ها و قوانینی که پیش از این نیز برای برخورد با تخلف‌های علمی وجود داشته، تا کنون موارد برخورد با متخلفان بسیار اندک و در مقابل بازار خرید و فروش علنی مقاله و پایان‌نامه بسیار پر رونق است.

بازتاب جهانی تقلب در ایران

در سال‌های اخیر شماری از نشریه‌های معتبری علمی جهان ده‌ها مقاله از “محققان ایرانی” را به دلیل کپی برداری یا مشکوک به تقلبی بودن حذف کرده‌اند.

احسان شمس کوشکی، دبیر کمیته ملی اخلاق در پژوهش پزشکی وزارت بهداشت، مهرماه امسال به خبرگزاری ایسنا گفته بود در آئین‌نامه اجرای قانون مقابله با تخلف‌های علمی، راه‌اندازی “سامانه ایرانداک” پیش‌بینی شده که از این پس ثبت تمام پایان‌نامه‌ها در این سامانه اجباری است.

شمس کوشکی ابراز خوش‌بینی می‌کند که با ثبت پایان‌نامه‌ها و رساله‌ها در سامانه ایرانداک امکان همانندجویی افزایش یابد و تخلف‌ها کمتر شوند. او در عین حال گفته است: «تا زمانی که اساتید و اعضای هیات علمی نظارت دقیقی بر عملکرد دانشجویان نداشته باشند، این مسائل باز هم تکرار خواهد شد.»

وبگردی سایت کسب و کار بازده

وزارت علوم آیین نامه اجرایی مقابله با تخلف های علمی را تدوین می‌کند


خبرخوان هفته

هرگونه نشر ، بازتولید یا بازنشر تمام یا بخشی از محتوای سایت بازده بدون کسب مجوز، غیرقانونی است و تحت پیگرد قانونی قرار خواهد گرفت.

(مشاهده امروز ۳ نفر)
مجله کسب و کار بازدهی...
ما را در سایت مجله کسب و کار بازدهی دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : عباس bazdehi بازدید : 233 تاريخ : دوشنبه 11 دی 1396 ساعت: 2:28