اسهال مسافرتی : ۱۲ مهم ترین چیز درباره اسهال در سفر

ساخت وبلاگ

این مقاله مصاحبه‌ای با دکتر فیلیس کوزارسکی، کارشناس بهداشت و سلامت سفر از مرکز کنترل بیماری‌های ایالات متحده درباره اسهال مسافرتی و درمان اسهال در سفر است. با ما همراه باشید و هرآنچه لازم است را بدانید.

اسهال مسافرتی

چه چیزهایی لازم است همه‌ی ما درباره‌ی اسهال مسافرتی بدانیم؟ سایت وب‌ام‌دی طی مصاحبه‌ای، این پرسش را از پروفسور فیلیس کوزارسکی، پزشک، استاد دانشگاه اموری، و مشاور و کارشناس بهداشت و سلامت سفر در مرکز کنترل بیماری‌های ایالات متحده (CDC) پرسیده است که می‌توانید پاسخ‌های وی را در ادامه‌ مطالعه نمایید.

مطلب مرتبط:۳۰ درمان خانگی اسهال خونی (دیسانتری)

اسهال مسافرتی چیست؟

اسهال مسافرتی غالبا اصطلاحی عمومی است که هر گونه بیماری را اعم از ناراحتی شکمی تا مدفوع آبکی، در حین یا پس از مسافرت شامل می‌شود. اسهال مسافرتی می‌تواند صرفا در بر گیرنده‌ی نفخ و افزایش گاز شکم، یا علائمی مختلف باشد که ممکن است به دلیل تغییر در نوع خوراکی‌ها یا نوشیدنی‌های مصرفی – یا بیش از همه، آلودگی موجود در خوراکی‌ها و نوشیدنی‌ها بروز نماید. البته عوامل اسهال مسافرتی فقط به خوراکی‌ها و نوشیدنی‌ها محدود نمی‌شوند. لمس دهان یا بینی با دست‌های آلوده نیز ممکن است باعث بروز این عارضه در انسان شود.

۱. چگونه می‌توان از اسهال مسافرتی پیشگیری کرد؟

بسیاری از آدم‌ها غالبا درباره‌ی مراقبت‌های لازم در حین انتخاب خوراکی‌ها و نوشیدنی‌های “‌سالم‌ و بی‌خطر‌”‌ اطلاعاتی کسب کرده‌‌اند. توصیه می‌کنیم خوراکی‌ها و غذاها را به صورت تازه بپزید و به صورت گرم مصرف کنید؛ این خوراکی‌ها نسبت به آن‌ دسته خوراکی‌های موجود در بوفه‌ها و کافه‌ها که ممکن است چندین ساعت بیرون از یخچال مانده باشند، بی‌خطر و سالم‌تر هستند. آب را نیز باید در بطری‌های در بسته و بسته‌بندی شده یا به صورت جوشیده مصرف نمایید. حتی باید مراقب یخ‌هایی نیز باشید که به نوشیدنی‌های‌تان اضافه می‌کنید.

ولی گاهی اوقات آدم‌ها از جهت انتخاب خوراکی‌ها و نوشیدنی‌ها همه‌ی کارها و مراقبت‌های لازم را انجام می‌دهند و باز هم دچار بیماری می‌شوند. غالبا، در حقیقت این اتفاق ناشی از عدم رعایت بهداشت در صنایع غذایی است – آلودگی ممکن است در هر مرحله‌ای از تولید وجود داشته باشد؛ از همان ابتدای برداشت محصول از زمین تا مراحل آماده‌سازی و پخت در رستوران‌ها و غیره. خوراکی‌ها در هر نقطه در طول مسیر خود می‌توانند به آلودگی دچار شوند. به همین خاطر، با این‌که بهداشت رستوران‌ها و بهداشت افراد درگیر در پخت و سرو غذا از کنترل مسافران خارج است، ولی هر دوی این موارد در انتقال بیماری نقش بسیار مهمی دارند.

و گاهی اوقات، این مسافران هستند که باعث آلودگی خود می‌شوند. به خاطر بسپارید: حتما پیش از مصرف غذا دست‌های‌تان را بشویید؛ چه با آب و صابون، و چه با ضد عفونی کننده‌های دست. و هم‌چنین، مسافران باید از تماس صورت، دهان، یا غشاهای مخاطی بدن خودداری کنند.

مطلب مرتبط:۱۵ درمان خانگی اسهال بدون استفاده از دارو 

۲. آیا می‌توان با استفاده از داروها از ابتلا به اسهال مسافرتی پیشگیری کرد؟

بله. چند سالی است که از پپتو بیسمول برای پیشگیری از ابتلا به اسهال مسافرتی استفاده می‌شود. مطالعات نشان داده‌اند، اگر بزرگسالان به اندازه‌ی دو عدد از این قرص را چهار بار در روز مصرف کنند، احتمال خطر ابتلا به اسهال مسافرتی را در خود تا ۶۰ درصد کاهش می‌دهند.

با این‌ حال، ممکن است بسیاری از آدم‌هایی که این میزان پپتو بیسمول را مصرف می‌کنند، در انتها به یبوست شدید دچار شوند. خود من نیز هنگام قرار گرفتن در معرض خطر و آلودگی، روزی دو عدد قرص پپتو بیسمول مصرف می‌کنم. شخصا معتقدم هستم مصرف این دارو در پیشگیری از اسهال مسافرتی بسیار مفید است، ولی به شدت توصیه می‌شود اگر قصد استفاده از این دارو را دارید، بهتر است آن را به صورت کوتاه مدت مصرف نمایید – حداکثر سه هفته.

به علاوه، با این‌که این دارو می‌تواند موثر و کارساز باشد، ولی آن‌هایی که به آسپیرین حساسیت دارند، نمی‌توانند از این دارو استفاده نمایند. و حتی اگر پزشک این دارو را برای‌تان تجویز نمود، باید در مورد امکان استفاده از این دارو با وی مشورت کنید.

برخی آدم‌ها قویا اعتقاد دارند پروبیوتیک‌هایی نظیر لاکتوباسیلوس می‌توانند در پیشگیری از اسهال مسافرتی موثر باشند. ولی مطالعاتی که در مورد استفاده از این استراتژی با شماری محدود از شرکت‌کنند‌ه‌ها به عمل آمدند، به نتایجی قاطع در این زمینه دست نیافتند.

هم‌چنین، برای پیشگیری از ابتلا به اسهال مسافرتی به برخی آدم‌ها آنتی‌بیوتیک‌های پروفیلاکتیک (داروی پیشگیرنده) تجویز می‌شود که البته در این زمینه بسیار اثربخش نیز هستند، ولی مشکل این‌جا است که بسیاری از پزشکان به دلایلی مختلف در مورد تجویز غیرضروری آنتی‌بیوتیک به افراد احساس خوبی ندارند. استفاده‌ی بی‌مورد از آنتی‌بیوتیک باعث ایجاد مشکلاتی نظیر برخی عوارض جانبی، یا ابتلا به اسهال (مستقیما ناشی از مصرف آنتی‌بیوتیک)، و افزایش مقاومت به آنتی‌بیوتیک‌ها در موجودات (ارگانیسم‌های) طبیعی می‌شود که در بدن‌مان پنهان شده‌اند. از این رو، بهتر است تجویز آنتی‌بیوتیک‌های پیشگیرنده در پیشگیری از ابتلا به اسهال مسافرتی فقط در مواردی نادر از جمله مسافرت‌‌های بسیار مهم نظیر سفرهای مقامات دولتی یا شرکت در رقابت‌های ورزشی صورت گیرد.

مطلب مرتبط: ۱۶ درمان خانگی یبوست

۳. چگونه تغییر در رژیم غذایی می‌تواند باعث ایجاد اسهال مسافرتی شود؟

ابتلا به این عارضه ممکن است به دلیل خوردن انواع غذاهای مختلف، از قبیل مصرف بیش از اندازه‌ی خوراکی‌های تند یا مصرف چربی بیش از میزان موجود در رژیم غذایی معمول ایجاد شود. این همان مسئله‌ای است که معمولا در هنگام مسافرت، به اجتناب از آن توجه نمی‌کنیم، ولی لازم است کمی در این زمینه بیش‌تر احتیاط کنیم. هر تغییری در عادات مربوط به اجابت مزاج لزوما به عفونت‌ها ارتباط پیدا نمی‌کند. با این حال، عفونت مهم‌ترین عامل در بروز اسهال مسافرتی است و بیش‌تر این عفونت‌ها نیز ناشی از باکتری هستند.

۴. چه کسانی بیش‌تر در معرض ابتلا به اسهال مسافرتی قرار دارند؟

برخی آدم‌ها نسبت به دیگران، بیش‌تر مستعد ابتلا به این عارضه هستند؛ و دلیل مشخصی نیز برای این مسئله یافت نشده است. گاهی اوقات به صورت گروهی مسافرت می‌کنید و همه‌ی افراد گروه از خوراکی‌ها و نوشیدنی‌هایی مشابه استفاده می‌کنند، ولی برخی بیمار می‌شوند و برخی دیگر سالم می‌مانند.

عوامل میزبان (عوامل مربوط به بدن شخص قرار گرفته در معرض بیماری‌ها .م) در این زمینه نقش دارد. اسید معده اولین سازوکار دفاعی بدن در برابر موجوداتی است که با خوردن مواد مختلف وارد بدن می‌شوند. از این رو، آن‌هایی که داروهای ضد اسید معده مصرف می‌کنند، یا آدم‌هایی که اسید معده‌شان کم ترشح می‌شود، ‌غالبا آسان‌تر از دیگران به اسهال مسافرتی مبتلا می‌شوند. آدم‌های مبتلا به بیماری‌های زمینه‌ای از قبیل بیماری کرون یا ایدز ممکن است بیش‌تر از سایرین در برابر برخی انواع خاص موجوداتِ عامل اسهال مسافرتی آسیب‌پذیر باشند.

۵. کدام انواع عفونت باعث اسهال مسافرتی می‌شوند؟

در بیش‌تر موارد، صحبت از عفونت‌های باکتریایی به میان می‌آید. تقریبا ۹۰ درصد موارد اسهال مسافرتی ناشی از باکتری هستند. اشریشیا کلی (E. coli) عامل آنتروتوکسین [گونه‌ای از باکتری‌های رایج که باعث تولید سمی می‌شوند که دستگاه گوارش را تحت تاثیر قرار می‌دهند] مهم‌ترین عامل ایجاد اسهال مسافرتی هستند. به علاوه، باکتری‌های دیگری از قبیل سالمونلا، شیگلا، کامپیلوباکتر، ویبریو،‌ و برخی دیگر از گونه‌های غیر شایع نیز وجود دارند که می‌توانند باعث ایجاد اسهال مسافرتی شوند.

هم‌چنین اسهال مسافرتی ممکن است از طریق ویروس‌ها نیز ایجاد شود؛ ویروس‌هایی نظیر نوروویروس‌ها که احتمالا نام‌شان را به دلیل شیوع سریع آن‌ها در کشتی‌های مسافری شنیده باشید.

انگل‌ها نیز یکی دیگر از عوامل ایجاد اسهال مسافرتی هستند. ژیاردیا اینتستینالیس از رایج‌ترین گونه‌های انگلی عامل اسهال مسافرتی است، ولی تعداد بسیاری از سایر انگل‌ها نیز می‌توانند باعث ایجاد این عارضه شوند.

البته اسهال مسافرتی ناشی از انگل‌ها نسبت به دیگر نمونه‌های آن کم‌تر است.

مطلب مرتبط : ۱۴ بهترین خوراکی طبیعی برای درمان انگل روده

۶. جدا از علائم بارز این بیماری، چگونه می‌توان اسهال مسافرتی را تشخیص داد؟

گاهی اوقات این بیماری با تب و لرز آغاز مي‌شود. ممکن است دچار گرفتگی ماهیچه‌ها شوید، و سپس، مدفوع به شدت آبکی با حجم و میزان مختلف. گاهی اوقات نیز استفراغ و اسهال خونی به سراغ‌تان می‌آید. در اسهال مسافرتی ناشی از نوروویروس علائم به صورت آغاز می‌شوند، و بارزترین ویژگی آن استفراغ است.

دوره‌ی نهفتگی در اسهال مسافرتی ناشی از باکتری‌ها و ویروس‌ها معمولا شش تا ۴۸ ساعت پس از آلوده شدن به عوامل بیماری‌زا است.

علائم اسهال مسافرتی ناشی از تک‌یاخته‌ها معمولا به تدریج، و با آبکی‌تر شدن مدفوع در هر روز و افزایش نفخ و حالت تهوع شروع می‌شود. دوره‌ی نهفتگی در این گونه از اسهال مسافرتی می‌تواند یک یا دو هفته باشد.

۷. درمان اصلی اسهال مسافرتی چیست؟

آب رسانی به بدن درمان اولیه‌ی این عارضه به شمار می‌رود. غالبا آدم‌های مبتلا به اسهال مسافرتی احساس ضعف شدید دارند. دلیل اصلی این مسئله کم آبی بدن است. در این صورت، مشکل‌تان با نوشیدن چند جرعه نوشابه‌ی گازدار حل نمی‌شود. باید تلاش کنید مایعات فراوان بنوشید، زیرا غالبا هنگام ابتلا به این بیماری بیش‌ از آن‌چه فکر می‌کنید آب از دست می‌دهید.

در بسیاری از موارد، صرفا آب سالم و پاک برای آب رسانی به بدن کافی است. ولی چنان‌چه بیش از اندازه آب بدن‌تان را از دست داده‌اید، بهتر است از محلول‌های مخصوص جبران کم آبی (او آر اس) استفاده کنید. استفاده از این محلول‌ها روش بسیار خوبی برای درمان کم‌ آبی است؛ به ویژه اگر در مناطق دور دست یا مسیرهایی به سر می‌برید که گذر کم‌تر مسافری به آن‌جا می‌افتد.

۸. آیا می‌توان برای تسکین علائم اسهال مسافرتی از دیفنوکسیلات (لوموتیل)، لونوکس، یا لوپرامید استفاده کرد؟

وقتی به عوامل ضد اسهال نگاهی می‌اندازیم، در می‌یابیم مهم‌ترین داروهای ضد اسهال آن‌هایی هستند که علائم اسهال را به سرعت بر طرف می‌کنند؛ به عنوان مثالی برای این قبیل داروها می‌توان به لوپرامید و لوموتیل اشاره کرد. معمولا لوپرامید به لوموتیل ترجیح داده می‌شود، زیرا بدون ایجاد احساس گیجی و خواب‌آلودگی باعث توقف علائم بیماری می‌شود. [به این نکته توجه کنید که لوپرامید نام‌های تجاری فراوانی دارد از جمله ایمودیوم؛ و هم‌چنین لوموتیل و لونوکس نام‌های تجاری مربوط به ترکیب دیفنوکسیلات و آتروپین هستند].

۹. البته فراموش نکنید، این داروها نمی‌توانند بیماری را درمان کنند. آن‌ها فقط علائم بیماری از قبیل دل درد را متوقف می‌کنند. بهتر است این داروها را فورا، درست بعد از احساس دل درد و اولین دفع مدفوع آبکی مصرف کنید. در این حالت، اثربخشی این داروها سریع‌تر خواهد بود.

بعضی آدم‌ها فکر می‌کنند استفاده از این قبیل داروها برای توقف اسهال ایده‌ی خوبی نیست، زیرا بهتر است تمام “‌آلودگی‌” با مدفوع از بدن خارج شوند. ولی نتایج برخی مطالعات نشان می‌دهند مصرف دارویی مانند ایمودیوم باعث طولانی شدن بیماری نمی‌شود. با وجود این، آن دسته از افرادی که دارای تب شدید، مدفوع خونی، یا علائم بسیار حاد شکمی هستند نباید از این داروها مصرف کنند. این قبیل افراد باید تحت درمان قرار بگیرند.

مصرف هم‌زمان ایمودیوم و آنتی‌بیوتیک برای مبتلایان به اسهال مسافرتی خفیف یا متوسط مشکلی ندارد. چنان‌چه آن دسته از افرادی که به اسهال مسافرتی خفیف دچار هستند، آنتی‌بیوتیک در دسترس نداشته باشند یا فقط به دنبال تسکین موقتی دردشان باشند، می‌توانند داروهای فوق را بدون آنتی‌بیوتیک مصرف کنند. ولی به طور کلی اگر به دنبال درمان قطعی هستید، و مایل و مجبور هستید مسافرت‌تان را ادامه دهید، بهتر است هم‌زمان آنتی‌بیوتیک نیز مصرف کنید. یک تا سه روز مصرف آنتی‌بیوتیک می‌تواند درصد بالایی از اسهال مسافرتی را درمان کند.

۱۰. برای اسهال مسافرتی باید چه نوع آنتی‌بیوتیکی مصرف شود؟

به عوامل مختلفی بستگی دارد. رایج‌ترین آنتی‌بیوتیک برای بزرگسالان سیپروفلوکساسین است. گاهی اوقات، پزشکان برای افرادی که به مکان‌های خاصی در جنوب شرق آسیا مسافرت کرده‌اند – جایی که مقاومت عوامل بیماری‌زای باکتریایی افزایش یافته است – ترجیح می‌دهند آزیترومایسین تجویز کنند. در برخی موارد که پزشک احساس می‌کند بیمار احتمالا فقط در معرض عوامل بیماری‌زای کلی‌فرم نظیر اشریشیا کلی قرار گرفته است، ممکن است ریفاکسیمین تجویز نماید.

البته، آنتی‌بیوتیک‌ها فقط برای اسهال مسافرتی ناشی از باکتری‌ها اثربخش هستند. لازم به ذکر است اسهال مسافرتی ناشی از باکتری‌ها معمولا حتی بدون درمان با آنتی‌بیوتیک نیز بر طرف می‌شوند؛ با وجود این، همواره آب رسانی به بیمار توصیه می‌شود. علائم این نوع اسهال مسافرتی ممکن است بعد از ۳ تا ۵ روز (شاید هم بیش‌تر) بدون درمان دارویی بر طرف ‌شود.

در اسهال مسافرتی ناشی از عفونت‌های انگلی، انواع مختلفی از عفونت وجود دارد که هر یک دارای عامل به خصوصی است. با وجود این، برای درمان اسهال مسافرتی ناشی از عفونت‌های ژیاردیا غالبا تینیدازول تجویز می‌شود و بسیار نیز موثر است.

۱۱. آیا پیش از شروع مصرف آنتی‌بیوتیک برای درمان اسهال مسافرتی باید به پزشک مراجعه کرد؟

در واقع،‌ در زمینه‌ی خود درمانی، هرگز مسافران و بیماران مبتلا به اسهال مسافرتی را ترغیب نمی‌کنیم که پس از ابتلا به بیماری و پیش از شروع درمان بخواهند مستقیما نزد داروخانه‌ها بروند و درخواست آنتی‌بیوتیک یا داروهای دیگر کنند. بسیاری از مسافران ممکن است در جاهایی باشند که داروخانه‌های آن ناحیه از استانداردهای لازم برخوردار نیستند، یا در معرض داروهایی قرار بگیرند که سالم و بی‌خطر نباشند – در برخی کشورهای در حال توسعه داروهای تقلبی بازار پر رونقی دارند.

بنابراین به افراد توصیه می‌کنیم داروهای مورد نیازشان را پیش از مسافرت از داروخانه‌های مطمئن تهیه نمایند – و البته در مورد زمان و چگونگی مصرف آن‌ها نیز اطلاعات لازم را جمع‌آوری کنند. با این حال، فقط در شرایطی می‌توانید به خود درمانی بپردازید که دچار نوع خفیف یا متوسط اسهال مسافرتی شده باشید.

۱۲. همه‌ی این توصیه‌ها در مورد بزرگسالان بود. در مورد کودکان چه‌طور؟

کودکان بسیار سریع‌تر از بزرگسالان دچار کم آبی می‌شوند. استفاده از محلول‌های مخصوص جبران کم آبی از همان ابتدای شروع بیماری برای کودکان بسیار حائز اهمیت است.

امروزه پزشکان بیش از گذشته در مورد تجویز آنتی‌بیوتیک به کودکان مبتلا به اسهال مسافرتی نظر مثبت دارند. آزیترومایسین می‌تواند برای کودکان مفید و اثربخش باشد. مادر و پدرها بهتر است پیش از رفتن به مسافرت به همراه کودکان‌شان، نزد متخصص اطفال بروند و با وی مشورت‌های لازم را به عمل آورند.

مادران شیرده باید به شیر دادن به کودکان‌شان ادامه دهند. مسافرت زمان خوبی برای از شیر گرفتن کودکان نیست. مادران حتی در صورت ابتلا به اسهال نیز باید به شیر دادن ادامه دهند – ولی باید حتما به اندازه‌ی کافی به بدن‌شان آب رسانی کنند.


ترجمه: تحریریه سایت کسب و کار بازده – امیررضا مصطفایی

منبع: webmd

اسهال مسافرتی : هر آن‌ چه باید از اسهال در سفر بدانید

اسهال مسافرتی


(مشاهده ۶ نفر, فقط امروز)
هرگونه نشر ، بازتولید یا بازنشر تمام یا بخشی از محتوای سایت بازده بدون کسب مجوز، غیرقانونی است و تحت پیگرد قانونی قرار خواهد گرفت.

مجله کسب و کار بازدهی...
ما را در سایت مجله کسب و کار بازدهی دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : عباس bazdehi بازدید : 242 تاريخ : چهارشنبه 24 خرداد 1396 ساعت: 18:11